home BouwhulpGroep
Panorama te Vestingstraat in Breda

20112


Breda, Vestingstraat e.o.
Haalbaarheidsstudie


Opdrachtgever
Wonen Breburg, Breda

HAALBAARHEIDSSTUDIE
COMPLEX 002


De 76 vooroorlogse woningen van Complex 002 liggen in de buurt Haagpoort, tegen de ontsluitingsweg Vincent van Goghlaan aan. Het zijn 76 eengezinswoningen, twee lagen, met een plat dak, gebouwd in 1928 en in de jaren '70-'80 gerenoveerd.

De schil is daarbij ingepakt met buitengevelisolatie (schuim met stucwerk). Zodanig, dat de woningen een negatieve metamorfose hebben ondergaan. Overigens is de buitengevelisolatie waarschijnlijk de enige isolerende maatregel geweest. Enkelglas en lokale verwarming komen het meeste voor bij deze woningen.

De 76 woningen vormen een volksbuurtje (in een buurt), waar de sociale samenhang en controle voor een specifieke wooncultuur zorgt. Ondanks het achterstallig onderhoud sinds de laatste renovatie en de matige bouwfysische kwaliteit, en dankzij de lage huur, wonen de meeste mensen graag in hun buurtje.

WonenBreburg heeft BouwhulpGroep gevraagd om de toekomstwaarde van het complex te analyseren door middel van een quickscan op de volgende aspecten: stedenbouw/architectuur, technisch, functioneel en financieel.

Luchtfoto

Panorama