home BouwhulpGroep
impressie Eisenhowerflat

2014


Alkmaar, programmastudie/ontwerp
Eisenhowerflat Egmond aan Zee


Opdrachtgever
Kennemer Wonen

Wonen in de duinen
Grootonderhoud aan de Eisenhowerflat


De Eisenhowerflat in Egmond aan Zee bestaat uit twee identieke blokken, gebouwd in 1966. Het zijn galerijflats van vier en vijf lagen hoog, met een korte en een lange galerij, die ontsloten worden door een trappenhuis met lift. Op een paar honderd meter van de kust in Egmond aan Zee, een aantrekkelijke woonlocatie.

In 2014 heeft BouwhulpGroep door middel van een programmastudie de mogelijkheden voor de toekomst van de flat inzichtelijk gemaakt. Daarbij werd specifiek gekeken naar een beperkte variant, waarbij alleen het hoogst noodzakelijke werd gedaan, en varianten waarbij meer kwaliteit voor een langere toekomst werden voorgesteld. Kennemer wonen heeft naar aanleiding hiervan gekozen voor een variant waarbij meer kwaliteit aan de woningen werd toegevoegd voor een langere periode.

Deze aanpak concentreert zich voornamelijk op de verbetering van de schil. Aan de balkonzijde en de kopgevels wordt het buitenblad verwijderd, om een nieuwe geïsoleerde gevel te kunnen plaatsen, inclusief nieuwe kozijnen. De inpandige balkons worden vergroot tot buiten de gevel en de gemeenschappelijke tuin op de begane grond aan de Eisenhowerstraat wordt opnieuw ingericht. De gekozen geel/bruine steen zorgt voor een nieuwe frisse uitstraling en geeft beeld aan het 'wonen in de duinen'. Samen met de nieuwe textuur van de trappenhuizen, die als bakens tussen de blokken staan, krijgt het complex een compleet nieuwe identiteit.

Aan de galerijzijde worden de gevels nageïsoleerd, gevoegd en gekeimd, om het uiterlijk te verbeteren, maar ook om de gevel beter bestand te maken tegen het zeeklimaat. De open entree wordt afgesloten en de galerij wordt verbeterd; de hekken worden vervangen en de vloer wordt verhoogd. Intern zijn de werkzaamheden beperkt, al worden wel een aantal individuele verbeteropties aangeboden, waaronder het samenvoegen van vertrekken, het vergroten van de keuken, het vervangen van de inrichting van keuken, douche en toilet en het aanbrengen van voorzieningen in verband met brandveiligheid.

impressie eisenhowerflatG