home BouwhulpGroep
Renovatie Blaarthem

2010 - 2011


Eindhoven, Blaarthem
Renovatie 104 woningen


Opdrachtgever
Woonbedrijf

OPFRISSEN VAN HET OORSPRONKELIJK BEELD


In Blaarthem liggen 104 woningen, twee typen (breed en smal), in een mooie stedenbouwkundige setting. Het bouwjaar van de woningen is 1957. De gevels, met name van het brede type, zijn iets vlak in uitstraling. In het originele ontwerp is gewerkt met twee kleuren metselwerk, geel voor de begane grond en rood voor de verdieping en de kopgevels. Beide typen hebben een betonband in het gevelbeeld, het smalle type heeft een luifel boven de voordeur. Bij beide typen is later het paneel in de woonkamer aan de voorgevel vervangen door geel metselwerk.

Door gebruik te maken van de technische ingrepen die nodig zijn voor het onderhoud van de woning kan de uitstraling worden aangepakt. Het reinigen en opnieuw voegen van het metselwerk en het vervangen van de dakpannen geeft het geheel weer een frisse uitstraling. Door het voegwerk uit te voeren in twee verschillende kleuren (grijs, licht verdiept voor de rode baksteen en geel, platvol voor de gele baksteen) zal het verschil in metselwerk beter tot uitdrukking komen.

In de achtergevel op de begane grond worden de kozijnen vervangen. Bewoners kunnen kiezen voor een indeling gelijk aan het bestaande, voor een schuifpui of voor dubbele deuren.