home BouwhulpGroep
panorama

2013


Helmond, renovatieplan
Jan Stevensstraat e.o.


Opdrachtgever
Woonpartners

RENOVATIE 106 WONINGEN IN KETENSAMENWERKING


De 49 woningen aan de Jan Stevensstraat en Wolfstraat zijn ontworpen door de Helmondse architect Lambert de Vries en gebouwd in 1935. Algemene kenmerken van de architectuur van Lambert de Vries zijn: zorgvuldige detaillering, nadruk op symmetrie, voorkeur voor ambachtelijke materialen (hout, baksteen).

Sinds de bouw van de woningen zijn er verschillende renovaties geweest. Zo is er begin jaren zestig gewerkt aan het riool en aan de aanbouw. Ook in de jaren tachtig heeft een renovatie plaatsgevonden. In het gevelbeeld zijn toen een aantal zaken aangepast. Onder andere zijn de kozijn- en raamindelingen gewijzigd. Hiermee zijn stolpramen in de voorgevel van type A en verdelingen van vlakken vervallen, waardoor er grotere glasvlakken zijn ontstaan.

Woonpartners heeft aan BouwhulpGroep de opdracht gegeven om het renovatieplan uit te werken. De schil wordt volledig gerenoveerd, waarbij gekozen wordt voor een rustiger ritme qua kozijnindeling, dat beter aansluit bij het oorspronkelijke beeld. Door het reinigen van het metselwerk krijgt de plint weer meer betekenis. Daarnaast worden binnen de keuken, douche, toilet en installaties vervangen. Er zijn diverse bewonersopties (tegen huurverhoging), zoals het verplaatsen van de badkamer naar de verdieping in het plan opgenomen.

gevelbeeld bestaand

gevelbeeld nieuw