home BouwhulpGroep
van Hogendorplaan

2003 - 2010


Vlaardingen, Van Hogendorplaan
Vervangende nieuwbouw


Opdrachtgever
Woningstichting Samenwerking

Vlaardingen, de Heren van Ambacht


Voorgeschiedenis
De heren van ambacht zijn het resultaat van een lang planproces. Het begon met een programmastudie over de toekomstmogelijkheden van de bestaande 48 portiekflats uit de 50-er jaren. Gezien de locatie was het doel hier in de toekomst blijvend senioren te kunnen huisvesten. Toegankelijkheid en levensloopbestendigheid waren in dat geval belangrijke kwaliteitscriteria. Het resultaat was dat er in samenspraak met alle partijen (bewoners, gemeente, wijk) gekozen is voor vervangende nieuwbouw.

Drie cruiseschepen met een ruim galerijdek
Het plan bestaat uit drie appartementsgebouwen met ieder 22 ruime flatwoningen op een half ondergronds parkeerdek. De toegang tot de gebouwen vanaf de straat is met drie loopbruggen. Ook aan de achterzijde zijn de flats toegankelijk.
De brede, beschutte galerijen, die vier woningen ontsluiten vormen met de dubbele trappen en de transparante gevels spannende ruimten, die door de verlichting ook in de avond spreekt.
Door de verlichting van de parkeergarage zweven de drie flatgebouwen als het ware in de avond.

Meerdere vaders
Op dit moment is het project opgeleverd. Het uiteindelijke resultaat is een samenspel van alle partijen (opdrachtgever, architect, adviseurs, gemeente en natuurlijk de uitvoerende partijen). Gelukkig kent een gebouw door het samenspel altijd vele vaders. Over dit samenspel is door BouwhulpGroep een boek uitgebracht:


Het gebouw en zijn duizend vaders