home BouwhulpGroep
heinsiushof

2014


Breda, adviesrapport
Energielasten DEE Heinsiushof


Opdrachtgever
WonenBreburg

Energielasten DEE Heinsiushof


Heinsiushof is een wooncomplex van 154 woningen in Breda ontwikkeld in 2007 door WonenBreburg. Het complex bestaat voor een deel uit huurwoningen (46, waarvan 19 eengezinswoningen en 27 appartementen) en voor het andere deel uit koopwoningen (108, waarvan 64 eengezinswoningen en 44 appartementen). In het complex is door de 'Duurzame Energie Exploitatie WonenBreburg' (DEE) een collectieve, duurzame energieopwekking aangebracht in de vorm van een warmtepomp. Sinds de oplevering zijn er problemen rondom de afrekening van het complex. Hierbij gaat het om zowel de hoogte van de warmte verbruiken als de verdeling van de kosten. Aan BouwhulpGroep is gevraagd om de huidige problemen in kaart te brengen en om de huidige installatie te beoordelen.

BouwhulpGroep heeft aan de hand van beschikbare informatie een beeld gevormd van de energieverbruiken van de woningen. Hierbij zijn ook de klachten van de bewoners meegenomen om een goed beeld te krijgen van de problemen in het complex. De verschillende woningtypen zijn nader onderzocht om een goed beeld te krijgen van het gebruik van de woningen om deze te vergelijken met het energieverbruik. Op basis van een aantal variabelen (o.a. woninggrootte, ligging, gezinssamenstelling, etc.) is een reëel energiegebruik vastgesteld.

Het onderzoek heeft uitgewezen dat er waarschijnlijk een verband bestaat tussen het stookgedrag van woningen onderling. Doordat de schil van het complex goed geïsoleerd is, gaan de onderlinge verschillen tussen woningen een grotere rol spelen. Dit houdt in dat verschillende bewoners ook voor de buren stoken. Voorlichting en uitleg over het installatiesysteem moet de bewoners informeren over een juist gebruik van het systeem. Een juist gebruik zal uiteindelijk de onderlinge verschillen wegnemen.

uitleg energiestromen