home BouwhulpGroep
Panorama

2011 - 2012


Gemert
Aannemerselectie met MIAR


Opdrachtgever
Goed Wonen Gemert

Selectie gericht op innovatie


Als het aan het afzonderlijk bouwbedrijf ligt, kunnen ze alles. Laat ze maar aan tafel komen zitten en het wordt opgelost. Als het zo gemakkelijk was, dan was de bouw al jaren een bruisend innovatie bad, waar het prettig vertoeven is. Het tegendeel is waar, want innovatie in de bouw heeft de afgelopen decennia op een laag peil gestaan. Voor zover er sprake was van verbetering, dan betrof het vooral de samenwerking en de logistiek. En die vooruitgang is zo bescheiden, dat wanneer je ze afzet tegen die in andere bedrijfstakken, het bijna verbleekt.

Vanuit deze gedachtegang is de conceptuele vorm van aanbesteden ontstaan, die aangeduid wordt als: Methode Innovatiestimulerend Aanbesteden en Realiseren (MIAR). De basisgedachte van deze methode is dat er evenwicht moet bestaan tussen de gewenste prestatie (vraag) en de potentie van het aanbod. Maximaal moet het aanbod gestimuleerd worden om vanuit zijn eigen kracht een antwoord te geven op de vraag. De vraag is dan ook geen dichtgetimmerde oplossing, maar laat juist in de realisatie ruimte voor eigen invulling.

Deze wijze van aanbesteden wordt aangeduid met MIAR en is al in een aantal situaties beproefd. Het gaat dus om een selectie die gericht is op innovatie. In deze opdracht hebben wij voor 58 woningen de opgave geformuleerd, de selectieprocedure begeleid en de uiteindelijke keuze onderbouwd in een selectie met vier bouwbedrijven.

Voorbeeldscore