home BouwhulpGroep
Panorama

2011


Middelburg, Bellinkplein
Programmastudie


Opdrachtgever
Woongoed Middelburg

PROGRAMMASTUDIE COMPLEX 109, BELLINKPLEIN


Complex 109 bestaat uit 52 seniorenwoningen, allen in bezit van Woongoed Middelburg. Het complex bestaat uit drie sub-complexen en ligt verspreid in en rond het centrum van Middelburg. De woningen zijn rond 1975 gebouwd. Ze zijn beperkt geïsoleerd en hebben energielabel D / E. Het complex kent zes verschillende typen woningen, die onderling goed vergelijkbaar zijn. De woningen zijn ondertussen niet meer gelabeld als seniorenwoningen.

De woningen van complex 109 zijn toe aan een energetische verbetering. Daarbij wil Woongoed Middelburg de kwaliteit van deze woningen verhogen. Het verbeteren van de energetische kwaliteit van de woningen vormt hierbij een belangrijk uitgangspunt. Het streven hierbij is dan ook om minimaal naar label B te gaan, passend binnen de energie ambities van de corporatie.

Een van de verbetering die Woongoed overweegt is om over te gaan van een collectieve verwarmingsinstallatie naar een individuele installatie. Bovendien is er als alternatief gekeken naar duurzame collectieve oplossingen voor de drie deelcomplexen. De bovenwoningen zijn voorzien van een ruime zolder, die enkel met een vlizotrap te bereiken is. Als optie voor een ingreep met een langere termijn is bekeken of het mogelijk is om de zolder toegankelijk te maken met een vaste trap.

Uiteindelijk is hier een scala aan mogelijkheden bekeken en in beeld gebracht. Op basis hiervan kunnen ambities en kosten op elkaar worden afgestemd, zodat de opdrachtgever de afweging kan maken. BouwhulpGroep is in 2012 betrokken bij de nadere uitwerking van de uitvoering.

galerij

aanzicht zolder aanpassen