home BouwhulpGroep
Programmastudie complex 133

2010 - 2011


Middelburg, complex 133
Programmastudie


Opdrachtgever
Woongoed Middelburg

HAALBAARHEIDSSTUDIE COMPLEX 133


Dit complex is gebouwd net na de oorlog volgens het Welschen bouwsysteem. Dit systeem bestaat uit betonnen kolommen en een massief betonnen gevel. Deze betonnen gevel is aan de buitenzijde wit geschilderd. Hiermee vormen de 42 eengezinswoningen een kenmerkend blokje woningen.

Woongoed Middelburg wil bij haar renovaties energiebesparing een plek geven. Het gaat hier echter niet om energiebesparing alleen, maar om inpassing binnen de totaalkwaliteit van de woning. Een kwaliteitssprong van een woning zal dan ook gepaard gaan met een kwaliteitssprong in de energiebesparing. Het doel van de geplande ingreep in dit complex is om de woningen naar label B te brengen.

Hiervoor wordt eerst de huidige kwaliteit in kaart gebracht. De geconstateerde gebreken en de huidige energetische prestaties (label D/E) leiden tot een aantal maatregelen, waaronder het vervangen van kozijnen, het aanbrengen van vloerisolatie een nieuwe cv ketel en mechanische ventilatie en bovendien wordt aan de buitenzijde de gevel na-geïsoleerd. Het karakteristieke (witte) uiterlijk van de woningen wordt hierbij gehandhaafd. De aanwezige ornamenten worden hierbij versterkt.

Bestaande situatie Schets