home BouwhulpGroep
Active House

2011


Montfoort, Poorterstraat
Active house


Opdrachtgever
Velux Xlab


ACTIVE HOUSE: WONINGEN DIE MEER GEVEN DAN NEMEN


In samenwerking met VELUX, Danfoss en woningcorporatie Groenwest is een ontwerp gemaakt voor de transformatie van tien woningen naar de prestatie 'Active House'.

Voor de BouwhulpGroep ligt de kracht in Active House, dat het niet op één verhaal maar op meerdere verhalen over kwaliteit van de woning gaat. Niet één discipline, niet één partij, niet één product biedt het antwoord maar de samenspel van partijen, producten en te realiseren kwaliteiten. En dat tezamen vertaald in een product, dat een beleving is voor het wonen. Juist deze bundeling van krachten en de integrale benadering biedt ruimte om 'nieuwe' oplossingen voor de toekomst te ontwikkelen.


Duurzame oplossing voor nu en de toekomst

- De vertaling van de technieken naar een ruimtelijke kwaliteit, die de woonbeleving versterkt (gebruik).
- Een beeldkwaliteit, die verleden en toekomst op een eigen manier verbinden (beeld). De bijdrage aan de realisatie van draagvlak onder de bewoners en de vertaling van alle wensen en eisen naar prestatie voor alle betrokkenen (proces). Om dit te realiseren is vanuit het bureau een team met uiteenlopende disciplines ingezet.


Energieprestatie

Energiebesparing is één van de thema's van Active House. Bouwen voor de toekomst vraagt om energiebesparing. In tegenstelling tot veel andere projecten is de energiebesparing niet het hoofddoel van Active House. Het eindresultaat is energiebesparing én kwaliteit.

In de uitwerking is de uiteindelijke energieprestatie natuurlijk toch van belang. In dit project wordt label A+ gerealiseerd. Dit wordt behaald door hoogwaardige isolatie van schil met triple glas en een installatie met LTV, vloerverwarming, warmtepomp en actieve benutting van de zon met pv-cellen en boilers


Van passief naar Active

De tien woningen gaan verder dan 'actief-neutraal' Het is een grootschalige ingreep, maar wel een waar op alle vlakken kwaliteit wordt toegevoegd. De negen verhalen geven inzicht in die kwaliteit. In maart 2013 zijn de tien woningen opgeleverd