home BouwhulpGroep
Panorama

2013


Vianen
Alliantie Ruimte plus - Geconcentreerd Renoveren


Opdrachtgevers
Alliantie Ruimte Plus

Alliantie Ruimte plus - Geconcentreerd Renoveren


Als bewoner ben je niet geïnteresseerd in het binnendeurkozijn, het binnenwandje, het merk van het stopcontact of de opbouw van je plafond. Je wilt een ruimte die ervoor zorgt dat het gewenste gebruik er plaats kan vinden. Het gewenste comfort (en uitrusting) moet aanwezig zijn. Als er op dit moment een woning intern verbouwd gaat worden, moet je eerst een rondgang door een bouwmaterialenhandel maken. Je moet dus voortdurend een integraal beeld vormen tussen de afzonderlijke materialen en de gewenste woonprestatie. Als Alliantie RUIMTE+ trachten we door de ontwikkeling van concepten hierop een passend antwoord te geven.

Bij aanpak van de woning-intern spelen vele aspecten een rol zoals comfort, eigen identiteit en afstemming op de individuele behoefte, gebruiksgemak en bediening, schoonmaakonderhoud en natuurlijk ook duurzaamheid. De aanpak van Ruimte+ richt zich op drie verhalen:

Het comfort Het comfort van de woning wordt bepaald door de specifieke bouwfysische eigenschappen zoals geluidsisolatie, warmte-isolatie, binnentemperatuur, kwaliteit van de binnenlucht et cetera. Naast het creëren van een comfortabel binnenmilieu, waar het wonen moeten plaatsvinden, is het ook van belang om de dagelijkse behoefte van de bewoner te ondersteunen door middel van voorzieningen. Zonder deze activiteiten wordt er in de woning niet geleefd en kan er ook geen sprake zijn van comfort. Het zijn de technische specificaties die ervoor zorgen dat het prettig vertoeven is in de woning.

Aanpasbaarheid/veranderbaarheid met ruimtelijkheid De wijze waarop het wonen vormgegeven wordt, is sterk afhankelijk van huishoudenstypen (omvang en samenstelling). Van belang is dat er in de woning ruimte is om dit inhoud te geven. Voorwaarde is dat de woning over voldoende ruimtelijkheid beschikt, zodat activiteiten verbonden en/of gescheiden kunnen worden. Middelen die dit ondersteunen zijn bijvoorbeeld: glazen wanden, dubbele deuren of schuifdeuren. Maar ook transparantie van de totale woning.

Uitstraling en verbeelding 'My home is my castle' staat voor de trots van de bewoner voor wat zijn woning uitstraalt. Bij ontvangst van bezoekers dient de entree/hal als eerste verwelkomingsruimte, waarbij gastvrijheid en identiteit van de gastheer/gastvrouw worden weerspiegeld. Veel bewoners laten aan familie en kennissen met trots hun 'nieuwe' keuken of badkamer zien. De afwerkingen en uitrustingen van de woning is de verbeelding van zijn/haar droom over wonen.

Natuurlijk spelen duurzaamheid en onderhoud in de tijd ook een rol. Aan deze aspecten zijn enkele (maatschappelijke) voorwaarde verbonden, waarbinnen de oplossingen een plaats krijgen.

Interne schets van woning voor Alliantie Ruimte Plus